Veel gestelde vragen

Doet de acupuncturist nog iets anders naast het prikken met naaldjes

Ja, ik behandel soms met warmte. Dat gebeurt via een warmte lamp of in specifieke gevallen met een Chinees kruid, moxa genaamd. Hiermee verwarm ik de naald zodat er via het acupunctuur punt direct warmte diep in het lichaam wordt gebracht.

Verder ben en blijf ik fysiotherapeut, dus als ik het verstandig vind om te masseren zal ik dat zeker niet laten.

Ook oefeningen geef ik mee als deze geïndiceerd vind. Dat kunnen zowel fysiotherapeutische oefeningen als Chinese Qi Gong oefeningen zijn. Qi Gong is de Chinese bewegingsleer anders gezegd oefeningen gericht op ontspanning en het ontwikkelen van innerlijke kracht.

Een andere bekende Chinese techniek die ik gebruik heet cupping, hier wordt een soort zuignap op de huid gezet waarmee een diepe massage techniek kan worden toegepast. De huid wordt hiermee op een diep niveau doorbloedt. Waardoor pijnklachten sneller verdwijnen.

Hoelang duurt een acupunctuur behandeling

De eerste sessie duurt een uur of 45 minuten voor kinderen. U wordt dan uitgebreid onderzocht en aansluitend wordt u behandeld. De vervolg behandelingen duren 45 minuten, of 30 minuten bij kinderen.

Na hoeveel keer kan ik resultaat verwachten

Dit is afhankelijk van de klacht, maar na zo’n 5 behandelingen moet er al een concrete verandering te zien zijn. Is er dan nog totaal niets veranderd kunnen we concluderen dat de behandeling te weinig effect heeft. En acupunctuur/massage niet de behandeling voor u is.

Wat kun je verwachten bij de acupuncturist

Ik begin met een uitgebreide anamnese, waardoor voor mij een duidelijk beeld ontstaat wat er hand de hand is.

Hierna volgt het zgn. polsonderzoek, de polsdiagnose is een oud Chinees instrument om de levenskracht die door het lichaam loopt te beoordelen.

Daarna kijk ik naar de tong, waardoor ik een indruk krijg over reeds langer bestaande balans verstoringen..

Hierna volgt een lichaamsonderzoek wat in houd dat ik o.a. kijk naar de spieren, de huid en mogelijk pijnlijke gebieden. Uitgebreid met een meer Westers gericht onderzoek zoals het opnemen van de bloeddruk, en zo nodig een neurologisch of orthopedisch onderzoek.