De wortels van acupunctuur als geneeswijze liggen in China.
Ongeveer 5000 jaar geleden ontdekten Chinezen dat als je leefde naar de wetten van de natuur, je langer en vooral gezonder kon leven.
Een uitgangspunt van de acupunctuur is dat iedereen die leeft, ´levenskracht´ bezit.
Deze levenskracht wordt ook wel Qi genoemd.
Qi zorgt ervoor dat het lichaam functioneert en zich kan aanpassen aan de wetten en cycli van de natuur.
Deze levenskracht, Qi, kan beïnvloed worden door aanraking van speciale punten op het lichaam.
Dit zijn de zogenaamde acupunctuurpunten. Aanvankelijk waren deze acupunctuurpunten praktisch en symptomatisch, en werden deze vooral mondeling overgedragen.
Na verloop van tijd ontdekte men dat er wetmatigheden bleken te bestaan tussen de verschillende punten. Er werd een duidelijke theorie aan deze punten gekoppeld.
Deze theorie gaat er vanuit dat er een systeem bestaat van het stromen van Qi tussen de verschillende punten.
Dit systeem noemt men het meridianensysteem en bestaat uit 12 delen.
Elke meridiaan heeft een koppeling met een bekend orgaan, met zintuigen, met gevoelens enzovoort.
Er bestaan verschillende technieken om deze acupunctuurpunten, en daarmee de levenskracht (de qi), te beïnvloeden.
Je kunt gebruik maken van naaldjes (hele dunne die niet te vergelijken zijn met de dikke injectienaalden uit het ziekenhuis) die de levenskracht(de qi) weer laten stromen.
Andere technieken maken gebruik van massage van de punten of het lokaal verwarmen van de punten.
Dry Needling: oorsprong en deskundigheid;
De techniek van Dry Needling, die tegenwoordig steeds vaker door fysiotherapeuten wordt toegepast, vindt zijn oorsprong in de traditionele Chinese geneeskunde – meer specifiek binnen de acupunctuur. Wat in de acupunctuur bekendstaat als de A Shi-punttechniek (pijnpuntenbehandeling), vormt de basis van wat later in het Westen als Dry Needling werd gepresenteerd.
Hoewel Dry Needling inmiddels een plaats heeft gekregen binnen de fysiotherapie, is het belangrijk om te weten dat veel fysiotherapeuten slechts een korte cursus in deze techniek hebben gevolgd. Dit betekent dat zij vaak slechts beperkte kennis hebben van de complexiteit van het naaldgebruik, de onderliggende energetische systemen en de bredere samenhang in het lichaam.
Als gediplomeerd acupuncturist heb ik een vierjarige opleiding gevolgd, waarin ik grondige kennis heb opgedaan van zowel de Oosterse als Westerse benadering van het menselijk lichaam. Bovendien heb ik meer dan 40 jaar ervaring als fysiotherapeut, waardoor ik deze werelden op een veilige, effectieve en onderbouwde manier kan combineren.
Onze beroepsvereniging, de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA), heeft hier ook een artikel over gepubliceerd: “Dry Needling: het domein van de acupuncturist”. We raden aan dit artikel te lezen voordat u besluit een Dry Needling-behandeling te ondergaan bij een fysiotherapeut. Een goed geïnformeerde keuze is immers essentieel voor een veilige en succesvolle behandeling.